4. KRT: KRATKI PREGLED

4. Kongres radiološke tehnologije s međunarodnim sudjelovanjem u organizaciji Strukovnog razreda za zdravstvenu radiološko tehnološku djelatnost Hrvatske komore zdravstvenih radnika održan je 15.-17.10.2021. u hotelu Parentium Plava Laguna u Poreču.

Zbog neizvjesne epidemiološke situacije prva obavijest je objavljena tek početkom lipnja čime je ujedno bila omogućena i registracija na kongres. Registracija uz ranu kotizaciju je trajala do 31.07.2021. te je u tom razdoblju registrirano gotovo pola sudionika.
Nakon toga je uslijedilo zatišje zbog godišnjih odmora, a u prvoj polovici rujna je registrirana druga polovica sudionika. Uslijed velikog interesa, a zbog ograničenih organizacijskih i smještajnih kapaciteta bili smo primorani zatvoriti registraciju gotovo mjesec dana prije kongresa.

Osim zbog velikog interesa stručne javnosti iz Hrvatske kongres je bio značajan i po tome što je na njemu sudjelovao značajan broj sudionika iz susjednih zemalja. Navedeno je rezultat sustavnog rada našeg Strukovnog razreda u cilju povezivanja i jačanja suradnje sa strukovnim organizacijama zemalja regije.

Značajan doprinos su imali i predstavnici industrije, naši sponzori kojih je na ovom kongresu bilo 10. Od toga jedan zlatni, jedan srebrni i dva brončana.

Na kongresu je sudjelovalo 265 registriranih sudionika najvećim dijelom iz Hrvatske, zatim iz Srbije, BiH i Slovenije.

Prijavljeno je preko 70 radova što je pred znanstveno stručni odbor postavilo zahtjevan i težak zadatak. 

Program kongresa je, nakon više od 10 sati slaganja i preslagivanja, konceptualno i grafički ugledao svjetlo dana 11.10.2021..

Pozvanih predavača je bilo 15, a od toga ih je samo pola bilo iz Hrvatske. Druga polovica su bili iz Slovenije, BiH, Srbije, Katra, SAD-a i Hong Konga te jedno sponzorsko predavanje iz Italije.

Upravo zbog epidemiološke situacije predavanja iz SAD-a, Italije i Hong Konga su se održala uživo, ali online. Organizacija live online predavanja je bila izazovna za realizaciju naročito zbog vremenske razlike Boston-Poreč i Hong Kong-Poreč, a sa svima su u četvrtak uoči kongresa prethodile online probe.

Drago nam je što je prof. dr. sc. Mannudeep Kalra i ove godine prihvatio poziv organizatora te još jednom održao dva online predavanja i dvije radionice od kojih je svaka trajala po sat vremena. Unatoč fizičkoj udaljenosti i vremenskoj razlici radionice su bile ispunjene interakcijom i novim spoznajama iz područja kompjutorizirane tomografije.

Radionica 1: Dealing with difficult patients in CT: interactive workshop on real life mini crises

Radionica 2: Spotting and correcting errors in CT protocols and doses

Mannudeep K. Kalra, MD
Professor of Radiology, Harvard Medical School
Attending Radiologist, Massachusetts General Hospital
Director, Webster Center for Quality and Safety

Drugi pozvani predavač koji je privukao pažnju stručne javnosti je dr. Charbel Saade.

Charbel Saade diplomirao je radiografiju na Sveučilištu u Sydneyu, magistrirao CT i MRI te doktorirao na temu kontrastnih sredstava. 

Čest je predavač na međunarodnim kongresima poput RSNA, ECR i Arab Health.

Charbel je koautor više od 90 izvornih radova i ima snažnu kliničku pozadinu na području RTG-a, CT-a i MR-a.

Vlasnik je i osnivač MDCT.com.au i već više od 10 godina podučava radiološke tehnologe najnovijim savjetima i trikovima za smanjenje primjene kontrastnog sredstva i doze zračenja, uz održavanje kvalitete slike na CT-u i MRI-u. Charbel ima poseban fokus na obrazovanju mijenjajući radiologiju “one image at a time” i u velikoj mjeri je podržan od strane industrije kao neovisni medicinski stručnjak.

Kongres je imao također i svoju već tradicionalnu humanitarnu stranu.

Predstavljen je humanitarni projekt „Radiološki tehnolozi za djecu“ čiji je idejni nositelj Profesionalna grupa za komunikaciju te je u tu svrhu promovirana MR bojanka – prva u nizu interaktivnih materijala namjenjena informiranju i educiranju djece o radiološko tehnološkim pretragama na njima pristupačan i zanimljiv način. MR bojanka će biti donirana od strane Strukovnog razreda za zdravstvenu radiološko tehnološku djelatnost zdravstvenim ustanovama u RH koji se bave pedijatrijskom radiologijom te ćemo na taj način kao profesija dati svoj aktivan doprinos društvu u kojem živimo i radimo.

Najavljena je i realizacija kupovine knjige “MRI in Practice, 5th Edition” koja bi do kraja godine trebala doći do svih MR uređaja u RH (javni i privatni sektor). Nabava knjiga je financirana sredstvima preostalim od 3. KRT.

Također svi sudionici su nosili na akreditacijskim trakama rozu vrpcu koju su izradile volonterke iz udruge „Sve za nju“ te su na taj način podržali rad udruge i djelovanje u sklopu javnozdravstvene kampanje: listopad – mjesec borbe protiv raka dojke.

Osim toga organizator je snosio troškove smještaja i kotizacije za troje kolega iz potresom zahvaćenih područja – zaposlenika OB Dr. Ivo Pedišić iz Siska i DZ Petrinja.

U sklopu poticanja mladih na izvrsnost organizator je snosio troškove smještaja i kotizacije za po dvoje studenata iz Zagreba, Rijeke i Splita uz preporuku aktivnog sudjelovanja na kongresu. Preporuka je objeručke dočekana te je 6 budućih kolega uz pomoć svojih mentora prijavilo i održalo tri odlična predavanja.

Tehnički organizator kongresa je bila agencija Hesa Group čijoj se predstavnici, Danijeli Ćurčić ovim putem zahvaljujemo na profesionalnoj suradnji i adekvatnoj podršci.

Različitost u odnosu na prethodne kongrese je između ostalom i u činjenici da je organizacijski odbor 4. KRT-a imao samo dva člana koji su imali logističku podršku od već spomenute Danijele Ćurčić i Ane Gracin.

Ovim putem se zahvaljujemo svima koje nismo naveli, a koji su svojim vremenom, trudom i radom doprinijeli organizaciji i realizaciji kongresa.

Ideja održavanja Kongresa radiološke tehnologije je da se „obiđe“ cijela Hrvatska: 1. KRT održan u Mariji Bistrici, 2. KRT u Vukovaru, 3. KRT u Primoštenu, a 4. KRT u Poreču.
S obzirom na predstojeće izbore koji se trebaju održati u prosincu ove godine između ostalog za voditelja i zamjenika voditelja Strukovnog razreda za zdravstvenu radiološko tehnološku djelatnost nećemo se upuštati u predviđanja mjesta održavanja ali ćemo zaželjeti da 5. KRT bude još uspješniji i kvalitetniji od ovog te da se nastavi trend poboljšanja predavanja i organizacije kongresa.

Organizacijski odbor 4. KRT:

Vedrana Hertl i Tomislav Stanković