3. ŠKOLA MAMOGRAFSKOG POZICIONIRANJA – MEDICINSKI FAKULTET RIJEKA

Odjel abdominalne radiologije i radiologije dojke Kliničkog zavoda za radiologiju KBC-a Rijeka tradicionalno u prosincu organizira Školu mamografskog pozicioniranja koja je namijenjena radiološkim tehnolozima, specijalizantima i specijalistima radiologije, medicinskim fizičarima, kao i drugim medicinskim djelatnicima koji se bave dijagnostikom bolesti dojke.

Cilj je Škole mamografskog pozicioniranja edukacija i praktična nastava koja omogućuje da se sustavno poboljša izvođenje mamografske tehnike. Naime, neadekvatno pozicionirana dojka kod izvođenja mamografije može dovesti do krivog očitavanja nalaza, što rezultira lažno negativnom mamografijom ili pak potrebom za ponavljanjem pretrage pa se pacijentica prekomjerno izlaže ionizirajućem zračenju. Pozicioniranje, dakle, predstavlja način na koji se priprema žena za dijagnostičku pretragu dojke pod kontrolom mamografskog uređaja koja je ujedno najzahtjevnija tehnika u klasičnoj radiografiji. Podrazumijeva vještinu kojom se dojka postavlja na receptor i komprimira uz istovremeno izbjegavanje artefakta kako bi se dobila dobra projekcija, a zahtijeva iskustvo i vještinu radiološkog tehnologa. Interaktivna radionica na ultrazvuku organizirana je na način da se prikazuju benigne i maligne lezije u dojci te korelacija s mamografskim prikazom. Cilj ultrazvučne radionice jest edukacija radiologa te upoznavanje radioloških tehnologa s ultrazvučnom tehnikom u prikazu patoloških stanja u dojci.

Edukacijska predavanja i interaktivne radionice traju dva dana. Prvi su dan planirana predavanja, a drugi će dan, uz nekoliko predavanja, sudionici biti podijeljeni u grupe koje uključuju praktično vježbanje mamografskog pozicioniranja i ultrazvučnog pregleda, vježbanje izvođenja testova kontrole kvalitete mamografskih uređaja, analizu ispravnih i loše pozicioniranih mamograma (100 slučajeva) te prikaze patoloških nalaza mamografija.

Nazočnost na svim predavanjima i vježbama je obavezna. Pozvani su predavači domaći i inozemni stručnjaci iz područja radiologije dojke, radiološke tehnologije i medicinske fizike. Edukacijske vježbe radiološke tehnologije provode iskusni radiološki tehnolozi koji su prošli prvu školu mamografskog pozicioniranja i ostvarili izvrsne rezultate u kliničkoj praksi.

Plan i program radionice na kraju objave.

Kotizacija: 300,00 kn

Uplata: račun KBC-a Rijeka

IBAN: HR1210010051863000160

Model: HR65

Poziv na broj: 7129-051-26379-2019

Opis: 3. Škola mamografskog pozicioniranja (OBAVEZNO UNIJETI IME I PREZIME)

Prijava na mail: mammoskola@gmail.com

logo KBCRI.wmf


Newsletter

Primajte novosti, obavijesti, pogodnosti za članove ...