JAVNA RASPRAVA

STANDARDI I NORMATIVI KOD DIJAGNOSTIČKIH I TERAPIJSKIH POSTUPAKA U VEZI SA KARCINOMOM DOJKE TE RANIM OTKRIVANJEM I DIJAGNOSTICIRANJEM BOLESTI

 

UVODNI TEKST

Poštovano članstvo,

Zadovoljstvo nam je predstaviti Vam prvu javnu raspravu Strukovnog razreda za zdravstvenu radiološko tehnološku djelatnost Hrvatske komore zdravstvenih radnika.

Pred Vama se nalaze postupnici iz područja radiološko tehnološke djelatnosti izrađeni na temu “Standardi i normativi kod dijagnostičkih i terapijskih postupaka u vezi sa karcinomom dojke te ranim otkrivanjem i dijagnosticiranjem bolesti“.

Prijedlozi postupnika izrađeni su za slijedeće dijagnostičke i terapijske procedure:

  • Prijedlog postupnika za radiološke tehnologe pri izvođenju magnetne rezonance (MR) dojki
  • Prijedlog postupnika za radiološke tehnologe pri izvođenju kompjutorizirane tomografije (CT) – pronalaženje i praćenje metastaza raka dojke (“staging” bolesti)
  • Prijedlog postupnika za radiološke tehnologe pri izvođenju mamografskog snimanja – mobilna mamografija
  • Prijedlog postupnika za radiološke tehnologe pri izvođenju vakuum asistirane stereotaksijske biopsije dojke
  • Prijedlog postupnika za radiološke tehnologe pri izvođenju tomosinteze dojke
  • Prijedlog postupnika za radiološke tehnologe pri izvođenju mamografskog snimanja
  • Prijedlog postupnika za radiološke tehnologe pri izvođenje radioterapije dojke na linearnom akceleratoru
  • Prijedlog postupnika za radiološke tehnologe pri provođenju kontrole kvalitete na mamografskom uređaju Hologic Dimensions Selenia 9000
  • Prijedlog postupnika za radiološke tehnologe pri otvaranju perifernog venskog puta

U cilju podizanja i očuvanja standarda rada potrebno je definirati normative kroz jasan uvid u protokole i način izvedbe pojedinih dijagnostičkih i terapijskih metoda kao i standardizaciju osiguranja kvalitete (Quality assurance) unutar kompetencija radioloških tehnologa.
Do danas su se na temu izrade standarda i normativa te osiguranja kvalitete u radiološkoj tehnologiji  održala brojna predavanja te radionice u suradnji HKZR SR ZRTD i HDRT-a (HDIMR-a).

Dostupni prijedlozi postupnika rezultat su održanih predavanja, radionica i aktivnog sudjelovanja kolegica i kolega na području RH te predstavljaju realno stanje i proces rada kod dijagnostičkih i terapijskih postupaka u vezi sa karcinomom dojke te ranim otkrivanjem i dijagnosticiranjem bolesti. Kroz postupnike je lako vidjeti cijeli raspon znanja i kompetencija koje su potrebne kako bi se kvalitetno izvela procedura u radiološkoj snimaoni ili terapijskoj prostoriji. Također daju jasan uvid u širinu naše profesije te u potrebna stručna znanja potrebna za izvršavanje svakodnevnih radnih obaveza.

Cilj izrade postupnika je očuvanje kvalitete rada radioloških tehnologa i digniteta profesije kroz standardizaciju rada, na način da se svakodnevni rad prikaže kroz niz koraka koje je potrebno proći kako bi krajnji rezultat bio kvalitetno odrađen radiološki dijagnostički i/ili terapijski postupak. Također, postupnici su nekim dijelom i odgovor na gorući problem unutar struke, a to je rad pod pritiskom te obrada velikog broja pacijenata u neadekvatnim uvjetima.

Standardizacijom rada moguće je objektivnije procijeniti vremenski period potreban za izvedbu  dijagnostičkog i/ili terapijskog postupka što rezultira boljom organizacijom rada uz manju mogućnost pogreške kako bi krajnji korisnik, pacijent, dobio kvalitetniju zdravstvenu uslugu.

Važno je napomenuti da su ovi postupnici izrađeni kako bi bili primjenjivi svim kolegama na području RH. Čitajući ove postupnike, imajte na umu da nemaju sve zdravstvene ustanove administratora ili medicinsku sestru/tehničara za uvođenje venskog puta.

Također smo svjesni da svaka ustanova ima interne propise i dogovore. Stoga su ovi postupnici preporuka odnosno prijedlog rada, oko kojeg su se usuglasili radiološki tehnolozi za vrijeme radionica iz kojih su ovi materijali izvedeni.

Nadamo se da će oni poslužiti kao čvrst temelj i baza svim kolegama koji žele ovakve postupnike izraditi za svoje ustanove.

Postupnici su još uvijek u radnoj fazi te Vam ih na ovaj način želimo predstaviti kako bi još jednom dobili Vašu stručnu, povratnu informaciju te ih doradili prema Vašim konstruktivnim argumentima. Na ovaj način zajedno možemo izgraditi standard svoje profesije te osigurati dosljednost u radu.

Želimo zahvaliti svima koji su svojim dolaskom na radionice pomogli izraditi ove postupnike.

Hvala Vam na izdvojenom trudu i vremenu!

KAKO SUDJELOVATI U JAVNOJ RASPRAVI?

Sudjelovanje u javnoj raspravi jednostavno je i praktično.

Ispod svakog postupnika nalazi se „prozor“ sa obaveznim poljima koje je potrebno popuniti (ime i prezime, članski broj) te poljem za komentare unutar kojeg možete unijeti svoje prijedloge izmjena, sugestije, komentare.

Po popunjavanju svih polja pritisnite gumb „pošalji“.

VAŽNO!

Prilikom sudjelovanja u javnoj raspravi svaki član obavezan je pridržavati se načela zakonitosti i očuvanja integriteta struke.

Iznošenje uvredljivog i ne primjerenog sadržaja koji nije u skladu sa etičkim i deontološkim načelima profesije može podleći odgovarajućim sankcijama.

 

Klikom na gumb “dalje na rasprave” potvrđujete da ste navedeno pročitali te pristupate javnoj raspravi na način da odaberete prijedlog postupnika koji je od vašeg profesionalnog interesa.

 

Ispred Strukovnog razreda za zdravstvenu radiološko – tehnološku djelatnost

Goran Kutlić, bacc.radiol.techn., voditelj