PREPORUKE ZA SNIMANJE RENDGENSKE SNIMKE SRCA I PLUĆA ZA PACIJENTE U IZOLACIJI OBOLJELE OD COVID-19

Radiološka obrada pacijenta u izolaciji zahtjeva dva radiološka tehnologa, „prljavog“ koji pozicionira detektor i pacijenta te „čistog“ koji se koristi pokretnim rtg uređajem i detektorom dok nije stavljen u zaštitnu vreću.

Iako oba tehnologa moraju poštivati mjere zaštite propisane za prostor izolacije, „čisti“ član tima ne dolazi u dodir s pacijentom, krevetom ili bilo čim što je pacijent mogao dotaknuti već se koristi uređajem i detektorom dok je van zaštitne vreće.

Prije samog ulaska u izolaciju potrebno je detektor staviti u zaštitnu vreću, skinuti i spremiti nakit ukoliko ga imamo.

Na samom ulazu u prostor izolacije nalazi se zaštitna oprema koju ćemo obući (rukavice, kapa, maska, naočale, zaštitno odijelo).

Postupak oblačenja zaštitne opreme:Kada smo adekvatno obučeni i zaštićeni ulazimo u prostor izolacije do pacijenta.

Prljavi“ član tima stavlja zaštićeni detektor ispod pacijenta dok „čisti“ član tima namješta rendgensku cijev u položaj za eksponiranje uz pridržavanje adekvatnih mjera zaštite od zračenja. 

Kada završimo s eksponiranjem „prljavi“ član tima uzima zaštićeni detektor, skida zaštitu djelomično te pruža slobodni kraj detektora „čistom“ članu koji ga uzima dezinficira i pohranjuje u spremnik prijenosnog rendgenskog uređaja.

Pri izlasku iz prostora izolacije skidamo sa sebe zaštitnu odjeću na sljedeći način :

Rendgenski uređaj potrebno je prebrisati odgovarajućim dezinficijensom po završetku postupka odnosno prije povratka na odjel radiologije.

Izvor : Patient Care in Radiography – E-Book: With an Introduction to Medical Imaging

By Ruth Ann Ehrlich

Newsletter

Primajte novosti, obavijesti, pogodnosti za članove ...