Novi linearni akcelerator Zavoda za onkologiju KBC-a Osijek Varian Clinac

Na Zavodu za onkologiju KBC-a Osijek započeto je sa radom na novom linearnom akceleratoru Varian Clinac RapidArc.

 

Varian Clinac je linearni akcelerator s mogućnošću obavljanja velikog raspona suvremenih radioterapijskih tehnika uključujući  IMRT, IGRT, VMAT uz integrirani visoko rezolucijski, nisko dozni slikovni sustav (On board imaging-OBI) za verifikaciju područja zračenja koji omogućava potrebnu efikasnost i preciznost radioterapijskog tretmana.

 

VMAT ili RapidArc radioterapijska tehnologija je napredni oblik IMRT-a koji omogućava isporuku doze na cijeli volumen tumora pod rotacijom gantry-a od 360 stupnjeva u kraćem vremenskom trajanju po frakciji.  Navedeno rezultira smanjenim nuspojavama i bolesnikovim boljim podnošenjem radioterapijskog postupka.  Također prednosti RapidArc-a su maksimalna moguća tumorska kontrola i pošteda okolnog zdravog tkiva što omogućuje optimalne terapijske rezultate.

 

Slika 1. Linearni akcelerator Variran Clinac

 

Uređaj je integriran sa novim onkološkim informatičkim sustavom Aria i Eclypso sustavom za planiranje. Aria sustav obuhvaća dijagnostičke, kliničke i radioterapijske informacije od inicijalne dijagnoze pa sve do post-terapijskog praćenja što omogućuje multidisciplinaran i individualan pristup svakom radioterapijskom postupku.

 

Također Zavod za onkologiju posjeduje nova sredstva za namještanje i fiksiranje pacijenata proizvođača Macromedics. Sredstva za imobilizaciju su vrlo važan dio u procesu radioterapije jer moraju osigurati mogućnost identične reprodukcije bolesnikovog položaja na linearnom akceleratoru utvrđenog prilikom planiranja radioterapije prilikom svakog zračenja. Imobilizacijska sredstva moraju biti u potpunosti kompatibilna sa svim modalitetima za planiranje i izvođenje radioterapije , izrađena od radiotransparentnog materijala niskog atomskog broja (plastika, karbonska vlakna) te moraju biti praktična i osigurati primjerenu udobnost za bolesnika.

Slika 2. Sredstva za pozicioniranje i imobilizaciju (LEPS i double shell sustavi za pozicioniranje)

 

Na Zavodu za onkologiju KBC-a Osijek godišnje kroz postupak radioterapije prođe više od 1000 bolesnika te oko 1300 krvnih pripravaka. Primjenom novog linearnog akceleratora znatno će se unaprijediti liječenje oboljelih od karcinoma u našoj ustanovi.

 

Vedrana Hertl, bacc. radiol. techn.
Zavod za onkologiju, KBC Osijek

Newsletter

Primajte novosti, obavijesti, pogodnosti za članove ...