PRVE ŽENE RADIOLOŠKE TEHNOLOGIJE

Povodom Međunarodnog dana žena u nastavku Vam donosimo kratak osvrt o ženama koje su kroz povijest postavile temelje našoj profesiji.

Dvije žene koje su svojim radom i pedagoškom ulogom obilježile početke radiološko tehnološke djelatnosti na svjetskoj sceni bile su Marija Sklodowska Curie i Vinita Merrill.

Maria Sklodowska Curie (1867.-1934.) utemeljila je nuklearnu fiziku kao znanstvenu disciplinu zajedno s Henrijem Becquerelom i suprugom Pierom Curiem. Među prvima je zamijetila, na temelju svojih eksperimenata, sposobnost radijacije da uništava stanice oboljelog tkiva što je ujedno bio prvi nagovještaj terapijske upotrebe zračenja- radioterapije. Podučavala je prve stručne kadrove za izvođenje radioloških pretraga, prethodnike današnjih radioloških tehnologa te je označila pedagoški početak naše struke zbog čega je možemo smatrati utemeljiteljicom radiološke tehnologije. Marie Curie prva je žena dobitnica Nobelove nagrade (1903.- za fiziku, 1911.- za kemiju) te prva žena predavač pariškog sveučilišta.

Vinita Merrill (1905.-1977.) je bila američka radiološka tehnologinja koja je svoje pedagoško i stručno znanje te dugogodišnje iskustvo pretočila u temeljni udžbenik radiografije „Atlas of Roentgenographic Positions“. Prvo izdanje tiskano je 1949.-te godine te je do danas objavljen u 11 izdanja.

Prve radiološke tehnologinje u Hrvatskoj, tadašnje radiološke asistentice, školovane su u najvažnijoj radiološkoj ustanovi Austrougarske monarhije, u Holzknechtovom institutu u Beču.
Bile su to Zorica Zec i Ela Vidić Quinc koje su svoje teorijsko obrazovanje i praktičnu primjenu završile 1920.-te godine.
U to doba vrlo malo se znalo o biološkim posljedicama izlaganja radijaciji, zaštita od zračenja nije upotrebljavana kao ni preventivne mjere zaštite. Priprema rendgenskog uređaja za rad i njihovo održavanje u radno korisnom stanju bio je tehnički zahtjevan i odgovoran posao ukomponiran sa dužnostima vezanim za pripremu bolesnika za radiološke pretrage. Završenom formalnom edukacijom kolegica Zec i Vidić Quinc započelo je formiranje radiološko tehnološke profesije u Hrvatskoj.

Životi i radna ostvarenja ovih žena ostala su do danas inspiracija i poticaj za napredak.

Profesionalna grupa za komunikaciju SR ZRTD HKZR

Newsletter

Primajte novosti, obavijesti, pogodnosti za članove ...