ODGOVOR SR ZRTD-a NA MEDIJSKE NATPISE

Poštovano članstvo,

Obavještavamo Vas o reakciji Hrvatske komore zdravstvenih radnika – Strukovni razred za zdravstvenu radiološko tehnološku djelatnost na dopis sindikata KBC-a  Zagreb objavljenog u medijima.

Smatramo da nespretna upotreba podataka u spomenutom dopisu o različitom iznosu dodatka na uvjete rada za različite profesije u istom timskom radnom procesu koji uključuje ionizirajuće zračenje može nanijeti potencijalnu štetu za našu profesiju u vidu smanjenja dodatka na uvjete rada radioloških tehnologa.

Radiološki tehnolozi u području indirektnog ili direktnog ionizirajućeg zračenja ili jakog magnetskog polja provode svoje cjelokupno 8 –satno radno vrijeme, a tijekom dežurstava i/ili stanja pripravnosti i puno više od toga.

Na temelju navedenog svi radiološki tehnolozi ostvaruju dodatak uvećanja plaće s osnova otežanih uvjeta rada od 25%.

Ističemo da je konačni stav Hrvatske komore zdravstvenih radnika – Strukovni razred za zdravstvenu radiološko tehnološku djelatnost taj da dodatak na plaću nije pravi način vrednovanja rada radioloških tehnologa, nego bi se isti umjesto dodatka trebao regulirati povećanjem koeficijenta sa 1.164 na 1.450 tj. uvođenjem novog koeficijenta koji bi bio isključivo za radiološke tehnologe.

Napominjemo da ne dovodimo u pitanje potrebu povećanja dodatka ostalim djelatnostima koje u određenom vremenu provode vrijeme u zoni zračenja nego kao matična stručna ustanova štitimo interese svoje profesije.

Za razliku od drugih zdravstvenih profila kojima je ekspozicija samo trenutak tijekom kojeg se trebaju što više se udaljiti od mjesta zbivanja, radiološkom tehnologu je upravo to svakodnevica minimalno 8 sati na dan 5 dana u tjednu kroz 40 godina dug radni vijek!

Odgovor SR ZRTD-a upućen medijima u cijelosti možete pročitati u nastavku teksta :

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [345.09 KB]

Newsletter

Primajte novosti, obavijesti, pogodnosti za članove ...