2. ŠKOLA MAMOGRAFSKOG POZICIONIRANJA

13. – 14. prosinca 2019.

Klinički zavod za radiologiju, Odjel abdominalne radiologije i radiologije dojke

Krešimirova 42, 51000 Rijeka

Klinički zavod za radiologiju, Odjel abdominalne radiologije i radiologije dojke, organizira drugu po redu školu mamografskog pozicioniranja koja bi bila namjenjena radiološkim tehnolozima, specijalizantima i specijalistima radiologije, medicinskim fizičarima kao i drugim medicinskim djelatnicima koji se bave dijagnostikom bolesti dojke.

Cilj škole mamografskog pozicioniranja je edukacija i praktična nastava koja omogućuje sustavno poboljšanje izvođenja mamografske tehnike. Naime, neadekvatno pozicionirana dojka kod izvođenja mamografije može dovesti do krivog očitavanja nalaza što rezultira lažno negativnom mamografijom ili pak potrebom za ponavljanjem pretrage što dovodi do prekomjernog izlaganja pacijentice ionizirajućem zračenju.

Pozicioniranje, dakle, predstavlja način na koji se priprema žena za dijagnostičku pretragu dojke pod kontrolom mamografskog uređaja koja je ujedno najzahtjevnija tehnika u klasičnoj radiografiji.

Podrazumjeva vještinu kojim se dojka postavlja na receptor i komprimira uz istovremeno izbjegavanja artefakta kako bi se dobila dobra projekcija, a zahtjeva iskustvo i vještinu radiološkog tehnologa.

Interaktivna radionica na ultrazvuku organizirana je na način da se prikazuju benigne i maligne lezije u dojci te korelacija s mamografskim prikazom. Cilj ultrazvučne radionice je edukacija radiologa te upoznavanje radioloških tehnologa s ultrazvučnom tehnikom u prikazu patoloških stanja u dojci.

Edukacijska predavanja i interaktivne radionice organizirana su kroz dva dana. Prvi dan su planirana  predavanja, a drugi dan uz nekoliko predavanja sudionici će biti podjeljeni u grupe koje uključuju praktično vježbanje mamografskog pozicioniranja i ultrazvučnog pregleda, vježbanje izvođenja testova kontole kvalitete mamografskih uređaja, analiza dobrih i loših mamograma (100 mamografija) te prikaz patološkog nalaza mamografija.

U praktičnom dijelu nastave dobrovoljno će sudjelovati ispitanice kojima je indicirana mamografska pretraga. Iste neće biti izložene prekomjernom ionizirajućem zračenju te će im se uz mamografski pregled učiniti i ultrazvuk dojki.

Nazočnost na svim predavanjima i vježbama je obavezna. Pozvani predavači su domaći i inozemni stručnjaci iz područja radiologije dojke, radiološke tehnologije i medicinske fizike. Edukacijske vježbe radiološke tehnologije provode iskusni radiološki tehnolozi koji su prošli prvu školu mamografskog pozicioniranja i ostvarili izvrsne rezultate u kliničkoj praksi.

Osnovne informacije:

Prijava za sudjelovanje: maja.karic@uniri.hr

Kotizacija iznosi: 700kn

Iznos kotizacije uplaćuje se na račun KBC-a Rijeka, Krešimirova 42

IBAN: HR1210010051863000160          Model: HR65

Poziv na broj: 7129-051-26379-2019    

U opisu: 2.škola mamografskog pozicioniranja (IME I PREZIME)

Broj polaznika ograničen je na 35, a poštivati će se redoslijed uplate.

Rok prijave do 2. prosinca 2019. Rok uplate 6. prosinca 2019.

Kotizacija uključuje troškove organizacije 1 ručak i 1 večeru. Organizacija smještaja je individualna.

Za dodatne informacije: Maja Karić, RT.mag.admin.sanit.

Mob: 091 4478420, 091 2296130

e-mail: maja.karic@uniri.hr

Detaljan plan i program 2. škole mamografskog pozicioniranja dostupan OVDJE.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [448.22 KB]

Newsletter

Primajte novosti, obavijesti, pogodnosti za članove ...