MEĐUNARODNI TJEDAN RADIOLOŠKE TEHNOLOGIJE : BURN OUT SINDROM (ili) MOŽEMO LI BOLJE I VIŠE

Suvremeni razvoj zdravstvene radiološko tehnološke djelatnosti, uvođenje novih tehnologija i stručnih spoznaja, brzorastući razvoj dijagnostičkih i terapijskih mogućnosti uz povećanje psihofizičkih zahtjeva predstavlja izazovno područje rada. Mlada smo profesija koja se razvija vrtoglavom brzinom i ponekad je teško pratiti sve te novonastale promjene.

Nedostatak suradnika u timu, vremenski pritisak rokova, nepostojanje sustava za profesionalno osposobljavanje u skladu s potrebama rada, slaba mogućnost napredovanja, loši međuljudski odnosi, nejasno definirane uloge i nadležnosti, ne poštivanje prostornih i tehnoloških normativa naša su svakodnevica.

Progresivni gubitak idealizma, energije i smislenosti vlastitog rada, kao rezultat frustracija i stresa na radnom mjestu proširili su se poput epidemije našom profesijom.

Izloženost radiološkog tehnologa kao zdravstvenog radnika stresu znači da je posljedicama stresa izložen upravo onaj o kojem ovisi zdravlje i život drugih ljudi odnosno kvalitetno i uspješno obavljen dijagnostički ili terapijski postupak.

Stoga, što nam je činiti ukoliko želimo neko bolje sutra? Kako nitko neće (i ne treba) voditi bitke umjesto nas ne preostaje ništa drugo nego zasukati rukave i izboriti se za svoje zasluženo mjesto pod „suncem“ hrvatskoga zdravstva.

Moramo inzistirati na uređenju sustava u kojem radimo, ne samo zbog vlastitog profesionalnog statusa nego i zbog dobrobiti krajnjih korisnika našeg rada. Zdravi pojedinac = zdrava nacija.

Trebaju nam vremensko-kadrovski normativi, točno određene kompetencije i odgovornosti, poštivanje prostornih i tehnoloških normativa. Potreban nam je standard koji jamči bolju efikasnost našeg rada, a štiti od kronične iscrpljenosti i pogrešaka.

Također moramo inzistirati na prikladnoj cijeni našeg rada iza kojeg stoji cjeloživotno učenje i usavršavanje, brojni prekovremeni sati, specifični uvjeti rada i profesionalni rizici te visoka odgovornost prema ljudskom životu i zdravlju.

Ne zaboravimo da suvremena medicina ne bi bila ista bez radioloških tehnologa i upravo to daje na težini svakom našem zahtjevu. Iako oni koji trebaju čuti naš glas i donijeti odluke o promjenama nemaju sluha, mi ne smijemo prestati ustrajati na onome što nam pripada.

Na današnji dan prije 124 godine nastala je naša profesija.

Drage kolegice i kolege, sretan Vam Međunarodni dan radiološke tehnologije!

Newsletter

Primajte novosti, obavijesti, pogodnosti za članove ...