MEĐUNARODNI TJEDAN RADIOLOŠKE TEHNOLOGIJE

COVID -19: Junaci iz sjene

Kriza, kako zdravstvena tako i ekonomska, izazvana novim koronavirusom SARS-Cov 2 obilježila je 2020. godinu u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj.

Fizička udaljenost, nošenje zaštitne opreme, mjerenje temperature na ulazima u zdravstvene ustanove, česta dezinfekcija ruku i prostorija uz popratni osjećaj nemoći postali su naša svakodnevnica.

U jeku ove krize i neizvjesnosti kojoj je izložena čovjekova sigurnost, mentalno i tjelesno zdravlje, ali i ekonomski ishod bez postojećeg plana za “zlu ne trebalo” u prvi plan su došli zdravstveni radnici. Požrtvovnost i predanostu borbi za svaki ljudski život, izlaganje opasnosti i osobna žrtva punili su naslovnice svih medija i izazvali masovnu podršku građana koja se manifestirala simboličnim pljeskanjem s balkona, ali ako pitate bilo kojeg zdravstvenog radnika o potrebama odgovor je uvijek isti : „ne treba nama pljesak, nama treba zaštitna oprema“.

Povodom Međunarodnog tjedna radiološke tehnologije želimo podići svijest o važnosti uloge radioloških tehnologa u skrbi za pacijente tijekom COVID-19 pandemije. Neumorno od prvog dana na prvoj liniji borbe protiv COVID-19 pandemije s najvećim rizikom moguće zaraze novim virusom. Svih 1749 radioloških tehnologa u Republici Hrvatskoj. Bez iznimke.

Rendgenska i CT dijagnostika pluća postali su neizostavni dio dijagnostike COVID pozitivnih pacijenata i tu do izražaja dolazi upravo naša profesija,nepoznata pacijentima, zaboravljena od mjerodavnih.

Posebno bi istaknuli rad kolega iz područja radioterapije i nuklearne medicine koji su unatoč općem zatvaranju zdravstvenog sustava u početku pandemije, neprestano radili kako bi najbolesnijima i najugroženijima među nama pružili potrebnu zdravstvenu skrb. Liječenje malignih bolesti zahtijeva kontinuitet i u doba pandemije s obzirom na samu prirodu bolesti, a rad sa osjetljivim skupinama ljudi zahtjeva posebnu prilagodbu kako samog radnog procesa, tako i privatnog života.

Sada, u jeku ponovnog, jačeg rasplamsavanja virusa u zemlji i svijetu, pozivamo Vas na pojačani oprez i brigu o vlastitoj sigurnosti i zdravlju.

Na nadležnima je da osiguraju dovoljnu količinu zaštitne opreme za siguran i neometan rad u zdravstvu, dok mi svojim primjerom i ponašanjem moramo biti uzor građanima i pacijentima, kako bi što je više moguće smanjili ulazak virusa u zdravstveni sustav i potencijalnu štetu koju ta situacija može izazvati.

Prisjetimo se na pritajeni sustav vrijednosti koje nas u ovim vremenima mogu sačuvati: zajedništvo, znanje, solidarnost i poštovanje.

Uz ovogodišnji moto EFRS-a povodom Međunarodnog tjedna radiološke tehnologije “Radiološki tehnolozi podrška i potpora pacijentima tijekom COVID-19 pandemije” želimo Vam sretan Međunarodni dan radiološke tehnologije!

Međunarodni tjedan radiološke tehnologije

Newsletter

Primajte novosti, obavijesti, pogodnosti za članove ...