Budućnost iza ugla : rendgenske zrake u analizi mekih tkiva

Najzastupljenija upotreba rendgenskih zraka u medicini koristi se za prikaz koštanih struktura prolaskom, međudjelovanjem i apsorpcijom rendgenskih zraka kroz tkiva različite gustoće što u konačnici rezultira slikovnim prikazom.

Da nije sve tako „crno i bijelo“ pokazali su znanstvenici iz Japana koji su otkrili način kako rendgenske zrake koristiti u polju elastografije ( neinvazivno mjerenje čvrstoće, krutosti i elastičnosti tkiva ), gdje se uobičajeno koristi UZV i magnetska rezonancija. Iako su neke studije do sada sugerirale da se rendgenske zrake mogu koristiti u tom polju, ovo je prvi puta da je krutost mekog tkiva prikazana koristeći takav koncept.

Istraživanje je rađeno na dva poliakrilamid gel fantoma različite elastičnosti s dispergiranim cirkonijevim dioksidom (ZrO2) koji su pneumatski vibrirani na frekvenciji od 150 Hz kako bi nastali tzv. „shear“ valovi te su snimani pulsirajućim X zrakama koje su sinkronizirane s navedenim vibracijama u 5 različitih faza.

Ovim istraživanjem autori navode da su izveli prvu uspješnu dinamičku elastografiju pomoću X zraka koja se oslanja na propagaciji „shear“ valova pomoću 2 poliakrilamidna gel fantoma s net ekspozicijskim vremenom od 0.44s x 5 = 2.2s i efektivnim pikselom veličine 30µm i prostornom rezolucijom od 75µm i preciznošću od 30% što kako navode indicira (s povećanjem preciznosti) potencijalnu buduću aplikaciju u medicinskoj dijagnostici.

Zbog svoje visoke rezolucije (mikrometri u odnosu na milimetre), ova tehnologija bi trebala omogućiti analizu manjih i dubljih mekotkivnih lezija koje se možda ne mogu prikazati s UZV-om i magnetskom rezonancijom koji su trenutno metode izbora u takvim slučajevima.
Sljedeći korak znanstvenika koji rade na ovom projektu je razvijanje tehnologije za 3D vizualizaciju i naposljetku proizvodnja medicinske dijagnostičke opreme za tu svrhu.

Domagoj Brkić
bacc. radiol. techn.

Izvori :

TOHOKU UNIVERSITY: Not Just for Bones! X-rays Can Now Tell Us about Soft Tissues too / 2020-03-31
Link na navedeni članak : http://www.tohoku.ac.jp/en/press/not_just_for_bones_x_rays_can_now_tell_us_about_soft_tissues_too.html
Kamezawa, Chika, Tomokazu Numano, Yoshihiko Kawabata, Hiroyasu Kanetaka, Maiko Furuya, Kotone Yokota, Hidemi Kato, Akio Yoneyama, Kazuyuki Hyodo, and Wataru Yashiro. “X-ray elastography by visualizing propagating shear waves.” Applied Physics Express 13.4 (2020)5.

Newsletter

Primajte novosti, obavijesti, pogodnosti za članove ...