EFRS AGM 2022 Helsinki, Finska. 11. i 12. studenog 2022.

Fotografija preuzeta s društvenih mreža EFRS-a

Godišnja Skupština Europske federacije radiografskih udruženja (EFRS) održana je u Helsinkiju 11. i 12. studenog 2022. Hrvatska u Federaciji ima jedno punopravno te jedno pridruženo Udruženje. Hrvatsko društvo radiološke tehnologije sudjelovalo je na Skupštini s jednim, a Hrvatska komora zdravstvenih radnika s dva predstavnika.

EFRS okuplja 28 nacionalnih udruženja te predstavlja, promovira i razvija profesiju radiografera unutar radiologije, radioterapije te nuklearne medicine na području Europe.

Na Skupštini su pomno proučena sva izvješća tijela EFRS. Izvršni odbor prezentirao je aktivnosti za profesiju te istaknuo prisustvo i suradnju EFRS-a u međunarodnim udruženjima (primarno EANM, EFOMP, ESTRO, ESR, EIBIR, ESMRMB, EORTC, EuSoMII, EURAMED, EFSUMB, CIRSE, HERCA, ISRRT, IAEA te EuroSafe Imaging) te pri međunarodnim događajima. Edukacijsko krilo EFRS-a, kojem je pristupilo 67 edukacijskih ustanova iz 25 zemalja i koje zastupa preko 8000 studenata, istaknulo je revizije i rad na European Qualification Frameworku kao bitnom dokumentu za harmonizaciju radiograferske edukacije na sve tri razine edukacije – šestom, sedmom i osmom stupnju kvalifikacije. Istaknute su mogućnosti za istraživanja unutar projekata EDIRAD, SAFE EUROPE, QuADRANT, EU-REST, SINFONIA i EU-JUST-CT. Odbori za nuklearnu medicinu, radioterapiju i istraživanje također su prezentirali svoj rad te planove za nadolazeće razdoblje.

Nakon izvješća i pojedinačnih diskusija, razgovaralo se o strateškom planu EFRS-a za 2023. – 2025. Misija EFRS-a ostaje ista, uz novi moto, novu viziju te nove vrijednosti, nove ciljeve i nove strateške ciljeve. Kako je ovaj izvještaj ograničen prostorom, molimo čitatelje da se izravno obrate HDRT-u, HKZR-u ili autoru za dodatne informacije ili podatke.

Tim za komunikaciju podnio je strategiju te rezultate svih komunikacijskih aktivnosti nakon čega su uslijedila financijska izvješća te planovi koji će podržati donesenu strategiju i plan. Izabrana su i dva nova člana Financijskog odbora.

Evaluiran je ECR 2022 te prezentiran plan za ECR 2023. Ponovno je istaknut EFRS Reserach HUB kao bitno mjesto za radiografsko istraživanje te su ponovno istaknuti pozivi za istraživačke projekte u 2023. godini. Prezentirani su rezultati Radiography Journala te plan istog za 2023.

Značajan dio vremena odvojen je za EFRS White Paper on the Future of the Profession: Radiographer Education, Research, and Practice (RERP): 2021-2031. U grupama se diskutiralo o strategijama implementacije RERP-a te kako nacionalna udruženja mogu implementirati zaključke i nastaviti progresiju profesije do 2031. Zaključci svih grupa podijeljeni su međusobno te će se implementirati u daljnje aktivnosti EFRS-a.

U drugoj polovici drugog dana izabran je novi član Izvršnog obora EFRS-a te novi EFRS-ov predsjednik – Andrew England iz Velike Britanije. Charlotte Beardmore, također iz Velike Britanije, produžuje mandat kao bivša predsjednica EFRS-a. Izabran je i novi Izborni odbor EFRS-a gdje je Republika Hrvatska dobila svojeg predstavnika u mandatu 2022. –2025.

Na kraju, ISRRT je prezentirao svoje aktivnosti, a sljedeći EFRS AGM najavljen je za naše krajeve sljedeće godine. Također je najavljen i prvi EFRS SUMMIT na istoj lokaciji. Više informacija uskoro.

Vladimir Bahun, mag. rad. techn., vladimir@bahun.com.

Newsletter

Primajte novosti, obavijesti, pogodnosti za članove ...